Qüestió de gènere

 

 

imagen1Els transsexuals són persones que senten que pertanyen a un gènere diferent de l’assignat en néixer. A través d’algunes lectures, veurem com aquesta temàtica ha estat tractada en diferents èpoques i des de diverses perspectives dins de la literatura.

Des dels clàssics

El transgènere ha aparegut a  diverses obres clàssiques, una de les més populars és Orlando de Virginia Woolf. La novel·la, molt transgressora per la seva època (1928), narra les peripècies d’un aristòcrata anglès que va viatjant per la història des del s. XVI fins al XX i que es converteix en dona durant el regnat de Carles II.

imagen2

La lluita pel reconeixement

Al segle passat, algunes persones transsexuals van lluitar perquè es reconegués la seva identitat. Una d’elles va ser Lili Elbe, la vida de la qual va ser narrada a la novel·la La chica danesa, de David Ebershoff. Lili Elbe, nascuda com a Einar,  va tenir una revelació el dia que es va vestir de dona per ajudar a la seva muller a acabar un retrat. Aquesta transformació la va dur a ser una de les primeres persones en intentar operar-se per canviar de sexe.

imagen3

Una altra de les pioneres que va prendre la valenta decisió de passar pel quiròfan, i amb èxit, va ser la vedette Dolly van Doll. Dolly va anar fins al Marroc l’any 1964, on un metge avortista va acceptar operar-la; una aventura no gaire agradable, tal com ens explica Pilar Díaz en la seva biografia De niño a mujer.

imagen4

Joves transsexuals

A l’actualitat, molts joves viuen la seva transsexualitat d’una manera molt diferent, tal com ens mostra la novel·la de Lisa Williamson El arte de ser normal. El seu protagonista, David, voldria ser una noia,  encara que sempre ho ha guardat en secret. Ara intenta passar desapercebut al seu institut, però no ho aconsegueix i cada vegada li costa més ocultar la seva veritable identitat.

imagen5

Descarrega’t  L’Indiscret, el butlletí de les biblioteques de Sant Cugat complet.

Anuncis