Pere Quart

imagen6Joan Oliver va cultivar el teatre, la narració i la poesia, aquesta última sota el pseudònim de Pere Quart. Amb motiu del 30 aniversari de la seva mort, l’Indiscret d’aquest mes el dediquem a l’escriptor català, considerat un dels més destacats del segle passat, fent un recorregut per la seva vida i per la seva obra poètica.

 

Els seus inicis i la guerra

Nascut a Sabadell, va començar a escriure amb 24 anys poemes i altres textos pel Diari de Sabadell, del qual n’arribaria a ser redactor i director.

En esclatar la guerra, es va comprometre amb el bàndol republicà. Va ser llavors quan va veure la llum el seu conegut llibre Bestiari, que mostra tot tipus de bèsties i que, alhora, amaga un retrat de la societat i la realitat en què vivia.

imagen7

Exili

El gener de 1939, quan l’exèrcit va ocupar Barcelona, va haver de fugir cap a França per salvar la vida. Varen començar uns anys d’exili, en els quals va continuar escrivint i col·laborant a algunes revistes. A França es va gestar Saló de tardor, que incloïa el seu famós poema “Corrandes d’exili”.

Perquè ens perdoni la guerra,
que l’ensagna, que l’esguerra,
abans de passar la ratlla,
m’ajec i beso la terra
i l’acarono amb l’espatlla.

 “Corrandes d’exili” Pere Quart (Proa)

imagen8  

Tornada a Barcelona

El 1948 Joan Oliver tornà a una Barcelona immersa en la repressió franquista. El primer poemari que va publicar en aquesta etapa va ser Terra de naufragis, en el qual ens ensenya una terra malferida, amb escasses esperances de recuperació. Veiem com, després de la Guerra Civil i de l’exili, el seu to irònic ha donat  pas a un altre més dolorós.

 imagen9

“Vacances pagades”

Passat un temps del seu retorn, l’escriptor es va tornar a implicar políticament i culturalment en el país. El 1959 escriu Vacances pagades, una de les seves obres més importants, un llibre molt sarcàstic en la què reprèn el seu sentit de l’humor i la seva ironia. Pere Quart no és estrictament un poeta polític, però a Vacances pagades sí que es manifesta el seu compromís amb la realitat social que l’envolta, fent un forta crítica al règim franquista i al capitalisme.

imagen10

 

Descarrega’t  L’Indiscret, el butlletí de les biblioteques de Sant Cugat complet.

 

Anuncis