LLIBRES I PEL.LÍCULES INFANTILS

– Per a qui s’inicia en el món dels llibres escoltant i mirant històries senzilles

– Per a qui llegeix les imatges, és expert oient de contes i comença a desxifrar textos

– Per a qui llegeix amb facilitat, vol viure aventures, viatjar i fer descobertes

– Per a qui s’atreveix amb lectures extenses

Per a qui s’inicia en el món dels llibres escoltant i mirant històries senzilles

Xxt! A dormir
DE MONFREID, Dorothée

És l’hora de dormir i els cadells ja estan cadascú al seu llit, però no s’hi estaran gaire estona ja que els roncs d’un dels gossos i les demandes habituals els faran aixecar-se.
Aquesta història tendre i senzilla reconfortarà els més petits que fàcilment s’identificaran i crearan llaços d’empatia amb els personatges. Això, junt amb l’estructura acumulativa, convida els infants primer a unir-se al relat i després a anticipar qui serà el pròxim personatge en llevar-se.

Bona nit, goril·la
RATHMANN, Peggy

Tot comença amb el guarda d’un zoo que va de camí al seu llit dient bona nit als animals. Però un goril·la entremaliat ho complica.
Una història divertida, senzilla i commovedora on el goril·la interpel·la les lectores i els lectors des del primer moment amb el seu gest demanant que no fem soroll i la seva mirada directa.
El text, que es presenta en bafarades, només s’utilitza per dir bona nit. Aquesta repetició i simplicitat permet l’anticipació dels infants que de seguida s’incorporaran a donar la bona nit a tots els personatges amb el goig que això els proporciona.

Una mica perdut
HAUGHTON, Chris

La història, pròxima a les criatures, facilita establir un vincle afectiu amb el protagonista: un personatge entranyable que desperta tendresa, fa gràcia i crea complicitat. El llibre ofereix algunes pistes a les lectores observadores que podran anar més enllà del que saben els propis protagonistes i anticipar els propers successos, amb la conseqüent confiança que això provoca en els petits que comencen a desentranyar els codis i estratègies de la lectura d’imatges.

Una guineu. Un llibre (de por) per comptar
READ, Kate

Aquesta és una història d’intriga que també és un llibre per aprendre a comptar.
L’estructura repetitiva, amb frases curtes i clares, dota d’un ritme precís al text. Les pauses, després de cada fragment, són essencials per crear la tensió narrativa i per detenir-se en la contemplació de la imatge.
Una lectura en veu alta, amb una dramatització continguda, és molt adient per gaudir plenament d’aquest relat de temàtica coneguda i format enginyós. És recomanable llegir el conte prèviament a compartir-lo amb els infants.

La sorpresa de la Nandi
BROWNE, Eileen

Un text breu que es completa amb les il·lustracions per poder explicar una història que ens trasllada a la sabana africana; la recorrerem tot acompanyant la Nandi en el seu camí cap a casa de la seva amiga.
L’estructura repetitiva ajuda a les criatures a anticipar-se a allò que passarà. Això, amb el fet que la Nandi no s’adona de què està passant, genera una certa angoixa plaent que s’incrementa en passar cada pàgina fins a relaxar-se en el final sorprenentment feliç.
Un llibre fantàstic per ser explicat de viva veu o llegir en veu alta.

La meva casa al bosc
BOURGET, Laëtitia

Aquest àlbum ens convida a fer un viatge a casa d’algú desconegut. Primer fem tot el recorregut fins a la casa i després podem entrar a dins de l’edifici i passejar per les estances on no trobarem ningú.
Els infants i els grans es poden capbussar en aquest fantàstic llibre de gran format que es desplega i s’estira en forma d’acordió, contribuint a reforçar la idea de recorregut.
Un llibre per aturar-se en la contemplació, delectar-se amb els detalls, enumerar allò que es veu, fer-se preguntes o imaginar possibles històries. Un llibre per jugar a “veig-veig”, o incorporar petits ninos i altres elements per fer joc simbòlic.

Bèsties encisadores. Una veritat sorprenent
GARDNER, Kate

Aquest llibre documental per als més petits explica un parell de característiques sobre cada animal que presenta.
Primer exposa un aspecte conegut i poc apreciat de l’animal escollit, i a la següent doble pàgina mostra un comportament que posa en dubte o matisa aquesta característica.
D’aquesta manera pretén trencar tòpics sobre animals estigmatitzats, com les hienes, les aranyes o els llops.
Per emfatitzar la idea bàsica del llibre la il·lustració del tret negatiu es en blanc i negre, i la de la qualitat apreciada en color.

Per a qui llegeix les imatges, és expert oient de contes i comença a desxifrar textos

Els esquelets divertits
AHLBERG, Janet

En aquest llibre s’utilitzen alguns elements propis dels còmics com les bafarades o la seqüenciació de la imatge, que és molt narrativa.
Quan els personatges dialoguen el text està escrit en lletra de pal i és una síntesis d’allò que el narrador explica de forma més extensa.
Tot plegat el fa ideal per dividir la lectura i fer-la a dos veus o perquè l’infant que està iniciant-se en l’aprenentatge lector pugui rellegir el llibre autònomament, centrant-se en les bafarades i les imatges.
Un llibre divertit i amb ritme que no us defraudarà.

Doctor de Soto. Dentista d’animals
STEIG, William

Un conte sagaç que planteja un dilema a l’estil de les faules modernes, en el qual la lliçó no és explícita, ja que es confia en la intel·ligència del lector per extreure les seves pròpies conclusions.
Un text que sap crear tensió literària i mantenir l’interès de qui el llegeix.
És adient tant per llegir a un infant, a partir de 3 o 4 anys, com perquè qui ja ha aprés a llegir facin una lectura autònoma.

Finn Herman
Letén, Mats

Aquest llibre és brutalment divertit. Les mitges pàgines emfatitzen els moments claus, on els terribles fets no es mostren ni s’expliquen. Aquestes el·lipsis creen una sensació de satisfacció, ja que coneixem uns fets que el personatge de la senyora ignora o, potser, no vol saber.
Un àlbum amb moltes capes, lectures, pistes i detalls que ens parlen de les conseqüències de la ceguesa d’alguns progenitors/es.

Dolent
PAULI, Lorenz

Una història plena de bromes que manté molt bé el ritme, avança àgil fins al nus del relat, aleshores s’atura i fa incrementar la tensió fins fer un gir que relaxa la situació. Les il·lustracions contribueixen a crear i dramatitzar aquest suspens.
Un text, que es deixa explicar de viva veu, escull amb encert les paraules, juga amb elles i ens fa reflexionar sobre la bondat, la maldat i els matisos entremitjos. Un llibre genial!

Sapo y Sepo, inseparables
LOBEL, Arnold

Aquests llibres estan escrits en lletra lligada, i dividit en diverses historietes curtes que faciliten una lectura autònoma dels infants que estan en el procés de l’aprenentatge lector.
Els contes de Arnold Lobel ofereixen uns textos i unes il·lustracions plens de sensibilitat, en els què parla de l’amistat, l’amor i la bellesa de les coses senzilles.
No us perdeu aquets clàssics de la literatura infantil moderna.

El Profesor Astro Cat y las estrellas
WALLIMAN, Dominic

Un àlbum documental amb un format que utilitza elements del còmic i una estètica com de dibuixos animats retro.
La informació és rigorosa, però ens la presenten uns personatges fantàstics: uns gats humanitzats que exploren l’univers, viatgen a llocs remots i viuen aventures fascinants.
Els textos són breus i directes. S’alternen les explicacions amb les dades curioses i els missatges dirigits directament als lectors.
Pertany a la sèrie de llibres del professor Astrocat on s’aborden diferents temàtiques científiques de forma senzilla clara i dinàmica.

La Increïble història de la pera gegant
STRID, Jakob Martin

Una gran aventura amb tots els ingredients que un infant pot desitjar: màgia, aventura, amistat, pirates, dracs, illes misterioses i molts d’altres. Plena d’acció i imaginació de principi a fi.
Amb il·lustracions on poder-se detenir i uns textos àgils de llegir. Un llibre rodó del què també han fet una pel·lícula d’animació.
Ideal tant per fer una lectura compartida com per fer una lectura autònoma. Encara no he conegut l’infant que no li hagi agradat.

Per a qui llegeix amb facilitat, vol viure aventures, viatjar i fer descobertes

El Segrest de la bibliotecària
MAHY, Margaret

Els infants es poden endinsar en les pàgines d’aquesta novel·la i deixar que la seva imaginació il·lustri la divertida història de Margaret Mahy.
Els ingredients d’aquest relat són un argument esbojarrat, una trama que es dona la volta com un mitjó i un humor delirant però alhora tendre. Tot plegat deixarà a qui el llegeixi astorat i amb ganes de viure més aventures a través de les pàgines de nous llibres.
Una obra amb molta acció: segrestos, malalties contagioses, persecucions, incendis i fins i tot un xic d’amor i romanticisme.

Basil, el ratolí superdetectiu: el misteri de Baker Street
TITUS, Eve

Amb aquesta reedició Blackie Books ens porta un clàssic de la literatura infantil de detectius.
Els dos ratolins protagonistes, Basil i el Dr. Dawson viuen, al 221B de Baker Street, sota la casa de Sherlock Holmes per poder seguir els seus casos.
Llegint aquesta novel·la els infants podran iniciar-se en el mètode de l’observació i la deducció lògica que caracteritza a l’analític detectiu londinenc i al seu imitador Basil.
Els lectors podran seguir les pistes, les indagacions i les aventures que portaran a la resolució del cas de les dues bessones desaparegudes. Una bona proposta per endinsar-nos en el gènere de les novel·les de detectius.

El Teatro del cuerpo humano
Wicks, Maris

Com si ens trobéssim en un teatre, aquest còmic documental i humorístic parla del cos humà i del seu funcionament.
Les lectores se situen en les butaques per fer d’espectadors i gaudir de l’espectacle que es desenvolupa a l’escenari.
El mestre de cerimònies i narrador és l’esquelet i entre l’ampli elenc d’actors i actrius podem trobar els diversos òrgans del cos.
El personatge de l’esquelet és clar en les explicacions, és irònic i fa bromes com si estigués en una comèdia i volgués prendre el pel a les espectadores. Interpel·la els infants i els tracta com a persones intel·ligents i capaces de destriar allò que són coneixements rellevants, curiositats, llicències expressives o recursos humorístics. Seguint aquest joc l’obra no es divideix en capítols sinó en actes.

Els monstres també ploren
DUPRAT, Guillaume

En aquest llibre Guillaume Duprat presenta alguns monstres de mitologies d’arreu del món.
Cada doble pàgina la dedica a un mite i a un monstre, a la pàgina de l’esquerra exposa el mite breument i a la pàgina de la dreta presenta el monstre i l’humanitza.
Les solapes als caps dels monstres descobreixen un text i una petita il·lustració. Sembla com si entréssim dins dels seus pensament. Es canvia el punt de vista i així es pretén ajudar els infants a canviar la perspectiva i posar-se en la pell dels monstres.
Aquest recurs està al servei de la idea subjacent que recorre aquest llibre: per entendre i entendre’ns és interessant escoltar, contextualitzar, empatitzar i apropar-nos als altres deixant enrere els prejudicis.

Marcel·lí
SEMPÉ, Jean-Jacques

Un llibre subtil, lleuger i enginyós. Un relat per a totes les edats, escrit i il·lustrat per Jean-Jacques Sempé, el conegut il·lustrador de llibres com El Petit Nicolas.
En aquesta obra aconsegueix un bon equilibri entre les il·lustracions i el text. Tots dos elements s’han reduït a l’essencial i des de aquesta nuesa plena de veritat i vulnerabilitat dialoguen i es complementen.
Aquesta és la història de l’amistat entre en Marcel·lí, un nen més aviat solitari que es posa vermell sense previ avís i sense cap raó aparent i l’Arnau, un nen que esternuda tot sovint sense cap motiu conegut.
Aquest llibre parla de l’amistat i del pas del temps, de les peculiaritats, les diferències i les debilitats, d’acceptació d’un mateix i dels altres. Parla de la fragilitat i la fortalesa de les persones. Però ho fa de forma senzilla, sense pretensions, i és per això, i per la franquesa amb la que està escrit, que enamora.

Los Espeluznantes casos de Margo Maloo Margo Maloo y los chicos del centro comercial
Weing, Drew

Una novel·la gràfica que en el seu primer any de vida ha tingut un gran èxit, ja que és un còmic ben construït i presentat.
Ho podem constatar si ens fixem en la narrativa, àgil i actual, en el tàndem de protagonistes i en l’ús d’una temàtica monstruosa que no falla mai.
També és remarcable l’ús d’un llenguatge directe i creïble; la construcció dels escenaris, tan els urbans marginals com els suburbans underground; i la relectura contemporània dels còmics de superherois.
El segon volum de les peripècies de Margo Maloo acaba d’arribar a les llibreries.

Un indi com tu i com jo
SASSEN, Erna

Un relat realista però fantasiós, intimista, commovedor i una mica naïf.
Planteja una relació entre un nen i una nena on la comunicació verbal és molt limitada i la visió dels fets -des de la perspectiva d’un infant- porta a una encantadora confusió, a un malentès que és el centre de la història.
Aquesta novel·la tracta amb naturalitat, una mica d’ingenuïtat i una dosi d’optimisme un tema complex, que podria resultar incòmode. Presenta la relació entre Boaz i l’Aisha, la seva nova companya de classe.
Una història què parla de l’amistat, de les similituds i les complicitats, de la relació entre la lògica del món dels adults i la del món dels infants.
El llibre ofereix un contingut actual i significatiu que convida a la reflexió distesa i que captivarà a infants i a adults amb el seu humor tendre i el seu text senzill.

El darrer dels dracs i altres contes
NESBIT, Edith

Quatre contes molt ben escrits, hereus de la millor tradició dels contes de fades.
El narrador relata les històries amb cert lirisme, crea escenaris meravellosos on endinsar-se i perdre’s, es delecta en les descripcions, però no perd el ritme d’un bon conte, que es podria explicar de viva veu a la vora d’un càlid foc.
Els protagonistes dels quatre relats són eixerits i una mica desobedients. Tenen ganes de viure aventures, són capaços de sorprendre’s i deixar-se fascinar pel món que els envolta.
Si seguiu les seves passes podreu conèixer indrets i criatures increïbles que us faran imaginar i passar una bona estona.

Per a qui s’atreveix amb lectures extenses

Les dues vegades del Baró Lamberto o bé Els misteris de l’illa de San Giulio
RODARI, Gianni

El llibre està escrit amb un estil característic del geni de la fantasia; amb molt humor, un argument ple de fantasia que de vegades arriba a l’absurd, i una dosi de crítica social.
Els jocs lingüístics, les enumeracions, el ritme de les paraules i la introducció de cantarelles també són recurrents en l’obra de Gianni Rodari.
Un llibre insòlit, inconformista i àgil de llegir. Que ens regala un final extra, per si no ens convenç la primera proposta, i que obre la porta a crear altres finals alternatius.

Y entonces nos perdimos
Andrews, Ryan

Aquesta és una novel·la gràfica d’aventures i fantasia protagonitzada per un parell de nois. Els dos personatges són creïbles i tenen una relació complicada que evoluciona a mesura que el relat avança.
L’acció succeeix durant una nit de solstici, després que tot el poble, seguint la tradició, hagi deixat un fanalet al riu.
Un grup d’amics vol seguir els fanalets fins al mar, però cal creuar un pont que és el límit fins on tenen permès anar. Creuaran el pont? Traspassaran la frontera entre el món real i el món fantàstic?
Un còmic que connecta amb les lectores i els lectors des de bon començament.

Biònica: imitant la natura
MARSAL, Carles; MARTORELL, Eduard

Aquest llibre de divulgació científica exposa 20 invents inspirats en la natura. Primer presenta l’animal o planta amb les seves qualitats especials, després a la pàgina contigua exposa l’invent i explica com s’ha reinterpretat la natura per produir quelcom útil per als éssers humans.
Un llibre sobre biònica, que explica, amb exemples variats, com les persones imiten la natura i la copien per resoldre els problemes desenvolupant noves tecnologies.
Aquesta és una temàtica poc habitual en els llibres documentals per a infants, que pot interessar a tots els que siguin curiosos i tinguin gana de nous coneixements.

Hotel Winterhouse V.1
GUTERSON, Ben

Aquesta novel·la ens presenta una aventura amb tots els ingredients per enganxar els lectors i les lectores. Una malaurada situació inicial, un viatge a un hotel aïllat, uns enigmes per desxifrar, una antiga llegenda que sembla confirmant-se, la troballa d’un llibre màgic, una història familiar inquietant, un amic amb qui compartir totes aquestes experiències extraordinàries i uns adversaris esgarrifosos que mantindran la tensió fins al final.
Un llibre que quan s’acaba deixa una sensació d’estar inconclús, obre més preguntes de les que respon i genera moltes ganes de saber-ne més. Però no cal patir ja que aquest és el primer volum d’una trilogia que sembla destinada a tenir un gran èxit.

La Immortal
RUIZ GARZÓN, Ricard

L’argument d’aquesta novel·la manté l’interès i un bon ritme narratiu. Combina l’esfera familiar i la pública, dotant a cada una del seu misteri i entrellaçant-les a mesura que s’acosta a la conclusió del relat.
Aquest llibre té un inici potent que trasllada les lectores al final de la història per, des d’allà, retrocedir i anar reconstruint-la.
Presenta una trama ben lligada i un narrador original que parla directament als lectors. Un context complex, realista i actual. Uns personatges rodons i equilibrats amb una protagonista creïble molt ben acompanyada pels personatges secundaris.
Tot plegat fan d’aquesta novel·la un llibre emocionant que un cop es comenci no es podrà deixar.

La Leyenda de Sally Jones
WEGELIUS, Jakob

Un llibre original que explica la desventurada vida d’una goril·la amb totes les seves trifulgues i penalitats.
Una trama atractiva i trepidant amb robatoris, persecucions, fugides, empresonaments, amistats, traïcions i altres successos.
Aquesta novel·la està escrita com si fos una crònica, amb un estil directe i concís. La història canvia d’escenaris i ens fa viatjar per mig món seguint la protagonista i presentant-nos un elenc de personatges força extens i peculiar.
Una història que tracta la crueltat humana i no deixa als lectors indiferents.

El jardí secret
BURNETT, Frances Hodgson

Aquesta novel·la se situa a la Anglaterra victoriana. La protagonista, una nena malcriada i poc estimada queda òrfena i és enviada a viure a la mansió del seu tiet. Allà coneixerà a altres personatges amb els quals descobrirà el jardí secret.
Una història sobre la transformació i l’autosuperació, que ens condueix d’un hivern erm a una primavera frondosa.
El ritme del relat no decau en cap moment i manté bé l’interès de qui el llegeix, però és més aviat pausat. Aquesta característica i d’altres fan d’aquest llibre una lectura que pot ser complicada per a alguns dels infants actuals.
Tot i les possibles dificultats creiem que l’obra val la pena i per això recomanem una lectura compartida. A questes edats poder gaudir, de tant en tant, d’una bona lectura en veu alta és d’allò més gratificant, i una oportunitat per dialogar amb els fills i filles.
Un clàssic per gaudir-ne tota la família i, en acabar la lectura, potser voleu veure la pel·lícula basada en aquesta novel·la que han estrenat aquest any.


Basil, el ratolí superdetectiu

Eve Titus

basil

Amb aquesta reedició Blackie bookcs ens porta un clàssic de la literatura infantil de detectius. Els dos ratolins protagonistes han après el seu ofici d’investigadors d’un cèlebre humà Sherlock Holmes. Llegint-lo podrem seguir les pistes, les indagacions i les aventures que ens portaran a la resolució del cas de les dues bessones desaparegudes.  Una bona novel·la per endinsar-nos en aquest gènere.

El libro del cementerio

Neil Gaiman

libro del cementerio

Com Neil Gaiman ens té acostumats, aquesta historia està plena de personatges i referents de la literatura fantàstica i popular com fantasmes, vampirs, homes-llop, bruixes o la mateixa mort. La trama es desenvolupa a l’interior d’un cementiri i podem trobar estafes, segrests, assassinats, viatges a mons paral·lels, túmuls celtes, antigues confraries i un munt d’aventures trepidants.

Irene la Valiente

William Steig

irene valiente

Aquesta historia senzilla ens relata el viatge, ple d’incidents i algun perill, de la Irene, la filla d’una modista amb dificultats. Ben escrit i amb unes il·lustracions narratives, és una bona opció per llegir-lo en veu alta a infants de 4 o 5 anys. També pot ser una lectura autònoma per aquells lectors principiants que ja s’atreveixen amb tot un llibre.

El trobaràs a ebiblio.cat.

La meravellosa medecina d’en Jordi

Roald Dahl

ressenya 1

És un llibre molt divertit i esbojarrat que us enganxarà des de les primeres pàgines i us farà passar una bona estona. Políticament incorrecte defuig el tòpic de l’àvia dolça i encantadora per crear uns personatges sorprenents, exagerats i inoblidables que condueixen al lector per situacions inversemblants sense deixar de ser coherent dins aquesta anormalitat quotidiana que l’autor crea amb mestratge. Un llibre delirant marca de la casa de Roald Dahl.

El trobaràs a ebiblio.cat.

Leñadoras. El poder del uncornio

Mariko Tamaki

leñadoras

Un còmic per a nens i nenes intrèpids i que els hi agrada l’acció. Les cinc explotadores llenyataires viuen un munt d’aventures al seu campament d’estiu.

El trobaràs a ebiblio.

Voces en el parque

Anthony Browne

voces parque

Qui no ha anat mai a passar la tarda al parc? Però, vosaltres només sabeu el que heu vist, fet i sentit vosaltres mateixos, oi? Aquí podreu saber com han passat la tarda quatre dels protagonistes, mares, pares, fills, filles i fins i tot gossos! Aquestes veus amb les que cadascú ens parla són molt diferents, i amb una sola tarda ens expliquen moltes més coses de les que semblen.
Ah! Estigueu ben atents als detalls. Que a l’Anthony Browne li encanta jugar i amagar coses a les seves pàgines!

També la trobaràs a ebiblio.

Kiriku i els animals salvatges

Michel Ocelot i Bénédicte Galup

kiriku-y-las-bestias-salvajes

Mitjançant una història de gran riquesa simbòlica, Kirikú i les bèsties salvatges és un bon exemple per proporcionar als infants l’aprehensió d’un univers cultural diferent al que solen veure al cinema i a la televisió.

També la trobaràs a ebiblio.

La cançó del mar (DVD)

Tomm Moore

recomanacio 3

En Ben i la Saoirse viuen al far d’una petita illa. Un dia, el seu pare decideix enviar-los a viure a la ciutat, amb la seva àvia, per protegir-los dels perills del mar. Allà, en Ben hi descobreix que la seva germana és una selkie, una fada de mar que, amb les seves cançons, pot alliberar els éssers màgics de l’encanteri que els va fer la bruixa dels mussols.

Inspirat en els selkies, uns éssers mitològics del folklore irlandès, aquest llargmetratge va obtenir el guardó de millor pel·lícula d’animació als Premis del Cinema Europeu i va estar nominat als Premis Oscar.

També la trobaràs a ebiblio.