Wajdi Mouawad

wadjiEscriptor, actor i director de teatre, Wajdi Mouawad va néixer a Beirut el 16 d’octubre de 1968. Va créixer al Líban, però el 1977 va haver de fugir a Paris amb la seva família a causa de la Guerra Civil. Cinc anys després, es van establir a Canada, on va realitzar el seus estudis. Es va diplomar en Interpretació a l’École Nationale de Théâtre de Montreal i va començar a codirigir, junt amb l’actriu Isabelle Leblanc, la seva primera companyia Théâtre Ô Parleur. L’any 2000 va prendre la direcció artística del Théâtre de Quat’Sous de Montreal durant quatre temporades.

Quan ja s’havia fet un lloc al món de les arts escèniques, va començar a treballar a cavall entre Canada i França. Va crear les companyies Abé Carré Cé Carré a Quebec i Au Carré de l’Hypoténuse a França. L’any 2009 va ser l’artista associat del Festival d’Avignon, on va presentar la seva coneguda tetralogia Le Sang des Promesses, i va rebre el Gran premi de Teatre de la Acadèmia francesa pel conjunt de la seva obra dramàtica.

Després d’aquests dos grans èxits va continuar treballant de director artístic al Centre Nacional des Arts d’Otawa. Simultàneament, la seva companyia Au Carré de l’Hypoténuse va ser associada de l’Espace Malraux de Chambéry. Actualment és el director del Teatre Nacional de la Colline a Paris i, des del 2012, també artista associat del teatre Le Grand de Nantes.

Mouawad, que ha escrit vàries peces teatrals, va rebre un gran reconeixement per la seva tetralogia Le sang des promesses, la segona part de la qual (Incendies) va ser portada a la gran pantalla per Denis Villeneuve el 2010. A més, ha rebut diversos premis: el Premi Terenci Moix 2012, el Governor General’s Literary Award for Drama o el Prix de la Francophonie. L’any 2002 va ser nomenat Cavaller de l’Ordre Nacional de les Arts i les Lletres a França.

Com a novel·lista ha cultivat també un gran èxit. L’any 2012 va sorprendre al públic amb la seva tercera novel·la, Ànima, la qual va ser guardonada amb el Prix Méditerranée, el Grand Prix Thyde Monnier i el Prix du Deuxième Roman

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s