Rumi

44CJalal-ad-Din Muhàmmad Rumi, més conegut com Rumi, fou un poeta, jurista, teòleg i místic sufí. Va néixer el 30 de setembre de 1207, a Balkh (a l’antic imperi persa), en el sí d’una família d’estudiosos, dedicats a la teologia, la jurisprudència i l’ensenyament. Degut a la invasió mongola, va haver de fugir del país amb la seva família i va viure a diversos països: Iran, Iraq, Turquia i el Líban. Finalment, s’establí a Konya (Turquia) on arribaria a ser molt reconegut com guia espiritual i com a professor de gran reputació.

Però la seva vida va canviar radicalment amb 37 anys quan va conèixer a Shams de Tabriz. Shams s’allotjava en una humil posada, amb l’única possessió d’una estora per dormir; vestia com qualsevol comerciant i mai es posava la sumptuosa roba dels sheijs. Va ser ell qui el va apartar dels llibres, perquè concedia una gran importància al coneixement del cor. Fruit d’aquella amistat, Rumi va passar a convertir-se en un asceta i va escriure molts dels seus poemes místics.

Alguns dels seus versos estan recollits en obres com Rubayats, en la qual parla de la saviesa i l’amor, o En brazos del amado, que neix de l’impacte de la unió de l’ésser humà amb allò diví.

                            img (1) - Còpia       img

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s