«La guerra de les salamandres» de Karel Čapek

portadaweb_kapec_granTornem a comentar una novetat editorial de Males Herbes, com ja vam fer amb la novel·la Nosaltres. De nou es tracta de la primera traducció al català -en aquest cas de Núria Mirabet- d’un altre clàssic de la ciència-ficció, d’una altra distopia: La guerra de les salamandres.

Estem davant d’una obra escrita per un dels intel·lectuals txecs més respectats dels anys vint i trenta: Karel Čapek (1890-1938). Filòsof, dramaturg, periodista, pensador, polític, traductor i autor d’un grapat d’obres literàries, entre elles algunes de ciència-ficció. De fet, a ell li devem el terme «robot», utilitzat per primer cop a la seva obra teatral R.U.R.

La guerra de les salamandres, publicada el 1936, és una novel·la que destil·la fina ironia, que conté crítica social i que carrega contra l’ambició i l’estupidesa humana. Es llegeix també com una sàtira contra el nazisme i els nacionalismes anglès i francès. Se l’ha considerat com una novel·la premonitòria del conflicte mundial que s’apropava: la Segona Guerra Mundial.

El seu argument: en una exploració a Sumatra es descobreix una nova raça de salamandres que demostren estar capacitades per fer tota mena de treballs manuals. Aquests amfibis són comercialitzats i esclavitzats pels humans. Són explotats com a ma d’obra barata fins que, fent servir el que han anat aprenent dels homes, es rebel·len en una guerra mundial que afectarà a tot el planeta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s