Frederic Pujulà i els seus “Homes artificials”

foto blogAvui parlarem de la què està considerada la primera novel·la de ciència-ficció escrita en català: Homes artificials de l’empordanès Frederic Pujulà i Vallès (1877-1963).

L’obra va ser publicada originalment el 1912 a la Biblioteca Joventut, encara que l’edició que podeu trobar al Servei de Biblioteques de Sant Cugat és la que va fer Pagès editors el 2009, amb edició literària de Joaquim Martí i Mainar.

Frederic Pujulà va néixer a Palamós, encara que va passar la seva infància a Cuba. De tornada va estudiar dret i es va relacionar amb els ambients modernistes. D’idees republicanes federals, esperantista i maçó s’exiliarà a França del 1905 al 1909, on adoptarà la seva nacionalitat. Participarà a la Primera Guerra Mundial, fet que el marcarà profundament. Amb el cop de Primo de Rivera tornarà a exiliar-se a París, fent de corresponsal del diari republicà «El Diluvio». No tornarà a Barcelona fins al 1933, continuant la seva feina periodística. Detingut pels franquistes el 1939 passarà més de dos anys a al presó. Allunyat de la vida pública morirà a Bargemon (França) el 1963.

El llibre ens narra com el doctor Pericard crea dotze homes artificials. El doctor cerca la perfecció de les seves criatures, fer d’ells una mena de superhomes nietzschians, criant-los en un món idíl·lic aïllat de tots els defectes de la societat del seu moment. L’experiment no funciona i la realitat s’imposa. Els immaculats superhomes es converteixen, cadascú d’ells, en la síntesi d’algun dels vicis socials dels que volia apartar-los el seu creador.

En honor a aquest pioner català de la ciència-ficció el proper dia 7 de juliol la sala d’actes de la Biblioteca Miquel Batllori – Volpelleres serà batejada amb el nom d’Auditori Frederic Pujulà.

9788497798778-es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s