“Mort Cinder” d’Héctor Oesterheld i Alberto Bresccia

mort cinderMort Cinder és un còmic de llegenda. Una obra fascinant i complexa, disfressada d’història de terror de ciència-ficció en la que un viatger en el temps, un home que ha mort mil vegades, vol trobar un moment de repòs i, perquè no, un amic.

En els anys 60 del passat segle, Argentina va ser bressol d’un grapat d’obres de referència, madurant un medi popular com és el còmic cap a obres que, sense perdre potència editorial, esdevenien més personals, més transcendents i més experimentals.

A través de Mort Cinder, com a guionista, Héctor Germán Oesterheld va pretendre mostrar l’ambivalència de l’home: la seva grandesa però també les seves misèries, integrant-ho tot plegat. Així, els seus personatges traspuen les pàgines i acabem veient que, ells, som nosaltres.

Com a dibuixant, Alberto Breccia supera el medi. Les seves pàgines són inconformistes amb sí mateixes, arribant a un expressionisme gràfic que no estalvia, en confluència amb el guió d’Oesterheld, en mostrar l’home tal com és; no tant, la situació que l’envolta sinó el seu interior, la seva ànima.

Aquest és el fi mateix de l’obra: mostrar-nos tal com som. Mort Cinder som nosaltres: un estrany que, en realitat, són molts. Una tàbula rasa que no pot morir del tot. Un heroi que ni ho és ni ho vol ser. Una memòria.

Mort Cinder és, doncs, una obra cabdal del còmic. Una història d’històries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s