“Nosaltres” d’I. Zamiatin, en català

nosaltresRecentment ha vist la llum la primera traducció al català d’una novel·la russa escrita el 1921, ens estem referint a Nosaltres d’Ievgueni Zamiatin. La traducció ha estat realitzada per Miquel Cabal Guarro i la seva publicació la devem a l’editorial Males Herbes.

El llibre està escrit només quatre anys després del triomf de la Revolució Russa i, malgrat que l’autor és un vell bolxevic, ja entreveu la degeneració que s’apunta en el nou règim, el germen de l’estalinisme ja es fa present. Veiem mètodes de treball que ens recorden el taylorisme o l’estajanovisme, se’ns parla d’Estat Únic, de la importància dels himnes, de la cerca de la unanimitat, d’escriptor servils…

Ens presenta una societat on la raó ha de governar-lo tot, on s’han d’extirpar per decret els sentiments, la fantasia o la felicitat. En l’obra s’utilitza un llenguatge ple de referències matemàtiques, convertit així en científic i no contaminat de sentiments.

El llibre reflexiona sobre l’individu front l’Estat, del jo front al nosaltres, i ens fa pensar sobre els límits entre bé comú i individualisme.

Estem davant d’un distòpia primerenca -que va inspirar el 1984 de George Orwell o Fahrenheit 451 de Ray Bradbury– sobre els excessos als que pot arribar una societat que vol anorrear a l’individu, una societat totalitària, que pretén elimina el jo, d’aquí el seu títol: Nosaltres.

Precisament, aquest any Nosaltres ha estat una de les lectures proposades al Club de Lectura de Ciència-Ficció de la Biblioteca Volpelleres – Miquel Batllori. Podeu consultar la seva fitxa de lectura.

O també podeu veure el vídeo de presentació d’aquesta traducció que es va fer a Taifa llibreria:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s