Ha mort un home irat

22 04 2016

arnold-wesker-6El passat 12 d’abril va morir el dramaturg anglès Arnold Wesker qui contribuí de manera rellevant a la renovació del teatre britànic a la dècada dels anys 50 del segle XX.

Wesker va néixer el 1932, fill de pare jueu d’origen rus i de mare també jueva d’origen hongarès, ambdós de tarannà antifeixista i ideologia socialista. De formació gairebé autodidacta, ja que deixà els estudis i es posà a treballar als 13 anys, la seva obra s’emmarca dins del moviment cultural del Kitchen Sink Drama i del col·lectiu dels Angry Young Men (joves irats), dins l’esfera del realisme social, i en el qual es descrivia la vida de la classe obrera. Aquest moviment renovador del teatre britànic tingué com a base el Royal Court Theatre.

La trajectòria literària de Wesker és prou curiosa ja que la seva aportació més rellevant al teatre es produí tot just al principi de la seva carrera a les dècades dels anys 50 i 60 amb les obres La CuinaChips With Everything i la trilogia de caràcter autobiogràfic conformada per Sopa de pollastre i ordiLes arrels I Am Talking About Jerusalem. La seva dramatúrgia es caracteritza per un fort compromís social, la presència de la identitat jueva i, a diferència de molts altres autors coreligionaris, no es limita a descriure les condicions de vida de la classe obrera, sinó que contempla la possibilitat que, amb l’acció, la situació d’aquesta es pugui millorar.

Aquest corrent renovador que representà la introducció de la classe obrera com a agent tant actiu com passiu del món artístic i cultural, no sols es produí en el teatre amb altres noms com ara Harold Pinter o John Osborne, sinó que tingué el seu paral·lelisme en la literatura, amb Kingsley Amis o Allan Sillitoe, i el moviment cinematogràfic del Free Cinema, amb directors com ara Tony Richardson, Karel Reisz i Lindsay Anderson.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s