100 anys de la “Metamorfosi” de Kafka

la_metamorfosis_franz_kafka_dibujoGregori Samsa té 23 anys i treballa com a viatjant de comerç per a mantenir la seva família, a més de pagar un deute del seu pare. La seva vida es centra en aquesta responsabilitat i el pes que té no li deixa gaudir d’altres coses. De sobte, un matí es desperta convertit en un monstruós insecte i tot això canvia. La seva família l’aïlla a la seva habitació i es posen a treballar per poder tirar endavant, poc a poc l’aniran rebutjant. Gregorio Samsa haurà de patir l’aïllament i el rebuig de la seva pròpia família.

Aquest és l’argument de La metamorfosi o La transformació de Kafka, publicada fa 100 anys. Va aparèixer a l’octubre del 1915 a la revista Die weissen Blätter, però al cap d’un mes, la mateixa editorial va decidir editar-la com a llibre independent. Ha arribat a ser l’obra més coneguda d’aquest escriptor, junt amb altres com El procés o El castell.

Curiosament, molt poques obres de Kafka van veure la llum durant la seva vida, la majoria van ser publicades pel seu amic Max Brod, ignorant el desig del propi autor que volia que fossin destruïdes. A totes elles, Kafka va saber expressar la relació home-societat, l’alienació i l’aïllament que patia (i pateix) l’home del segle XX.

Quan, un matí, Gregor Samsa va despertar-se d’uns somnis inquiets, es va trobar al llit transformat en un insecte monstruós. Estava gitat damunt l’esquena dura, com una closca, i, si alçava una miqueta el cap, veia la seua panxa de color marró, segmentada per estreps arquejats, com una volta, tan prominent que el cobertor, a punt de caure del tot, ja quasi no s’aguantava

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s