100 anys de Platero y yo

Platero y yo, Juan Ramón Jiménez“Platero es pequeño, peludo, suave; tan blando por fuera, que se diría todo de algodón, que no lleva huesos. Sólo los espejos de azabache de sus ojos son duros cual dos escarabajos de cristal negro. Lo dejo suelto y se va al prado y acaricia tibiamente, rozándolas apenas, las florecillas rosas, celestes y gualdas… Lo llamo dulcemente: ¿Platero?, y viene a mí con un trotecillo alegre, que parece que se ríe, en no sé qué cascabeleo ideal…”

De ben segur que coneixeu aquestes paraules.
És el primer fragment d’una obra destacada de la literatura espanyola i universal: Platero y yo de Juan Ramón Jiménez. Avui la destaquem al nostre blog ja que enguany se celebra el centenari de la primera publicació.
Aquest és el nostre petit homenatge a aquesta novel·la poètica sobre la vida i la mort d’un animal ben senzill, un ruc.

Il·lustració de Thomas Docherty (extret de El País)QUI ERA JUAN RAMÓN JIMENEZ
Juan Ramón Jimémez
va néixer a Moguer (Huelva) el 1881 i va morir, exiliat a Puerto Rico, el 1958.
Al llarg de la seva vida, la passió de Juan Ramón Jiménez van ser les arts i les lletres. Fill d’una família benestant, va iniciar estudis a la Universitat de Sevilla, però ben aviat va deixar-los per dedicar-se de ple a la literatura. Va començar a escriure de molt jove. Un dels seus referents va ser el poeta Rubén Darío, i va arribar a ser un dels màxims exponents del Modernisme castellà, que va influir profundament en les joves generacions posteriors de poetes, com la Generació del 27.

A més de Platero y yo, entre les seves obres destaquen Arias tristes (1903), La estación total (1946) o Animal de fondo(1949). Li fou concedit el premi Nobel el 1956.


PLATERO Y YO

Il·lustració de Ximena MaierTot i la dolçor de la història i les seves paraules, Platero y yo no estava pensada ni dirigida per a un públic infantil. No obstant, el pròleg de l’obra comença així: “Advertencia a los hombres que lean este libro para niños”. I el conegut Eugeni d’Ors afirmava que els “infants adoraran Platero y yo perquè no ha estat escrit amb premeditació per a ells.”

Juan Ramón Jiménez va començar a escriure aquest llibre de prosa poètica al 1907 i va seguir complementant-lo fins al 1916. De fet, la primera edició de l’obra constava de 63 capítols i finalment, en contindria 138. Durant aquests anys i al llarg dels diferents capítols, Platero va tenir molts noms diferents. Va ser Platero revivido, Platero residente, Platero (sin yo), Otra vida de Platero… Cal dir que Platero no és només un sol ase. Platero en realitat és un nom genèric per un tipus de ruc, i l’autor va criar-ne diverses durant la seva infantesa i juventut.


UNA HISTÒRIA ENTRANYABLE

Platero y yo, editorial EdebéPlatero y yo és llibre que emociona a tant adults com a infants. La lectura poètica de la vida i la mort d’un ruc en un poble andalús, tot seguint un cicle de vida, no estrictament cronòlogic, però sí passant per les estacions de l’any i les feines del camp abarcant alhora, la infantesa i joventut de l’autor. A Platero y yo, l’autor rememora la seva infantesa, recorda els paisatges de Moguer, exalta l’amistat i estima entre ell i l’animal a qui explica els pensaments i emocions. L’autor relata així, al llarg del llibre ple de ric vocabulari, símbols i metàfores, com és el món, la natura, les persones, la bondat i també la malesa. Un llibre que ens fa emocionar per les seves paraules, les descripcions, l’amor a la natura i a la vida.

 

UNA LECTURA UNIVERSAL

Google també recordava a Platero (imatge de Google)

Platero y yo és un dels llibres més traduïts dels darrers cent anys, quedant just per darrera de La Bíblia o El Quixot. Així doncs bé podem parlar que es tracta de tot un referent de la literatura universal. I si alguna cosa és important en els nostres dies, de ben segur que acabarà passant per la xarxa. El centenari de la primera publicació de l’emblemàtica obra de Juan Ramón Jiménez va merèixer un doodle del famós navegador d’Internet, Google.


DE REGAL

Juan Ramón Jiménez i Zenobia (foto: El Mundo)Des de Moguer, i concretament, des de la fundació que duu el nom de l’autor i la seva esposa, la Fundación Zenobia-Juan Ramón Jiménez, enguany estan de celebració i organitzen l’Año Platero, que es commemora amb una nova edició de l’obra. Els exemplars de Platero y yo no sortiran a la venda, sinó que es repartiran gratuïtament entre totes les persones que arriben al llarg de l’any al poble natal del poeta, a Moguer, i on es troba la fundació dedicada a l’estudi i la recerca sobre l’escriptor.

Per saber-ne més, us recomanem visitar la web de la Fundación Zenobia-Juan Ramón Jiménez.
I sempre que vulgueu, passeu per les biblioteques, hi trobareu l’obra de Juan Ramón Jimémez.
Bona lectura!

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s