Racó de Poesia: Joan Vinyoli

24 11 2014

joan_vinyoli60Vares venir fins a on jo dormia
em vas despertar
i em vas convidar a tenir set,
una gran set per a la qual
et vas fer copa on jo la pogués beure.

Autèntic, comunicatiu, sincer, romàntic, apassionat… Malgrat una aparença física dura i distant, la poesia de Joan Vinyoli ens parla de sentiments profunds. Versos clars i directes que traspuen intensitat, vitalitat i emocions a flor de pell.

Aquest passat octubre, el 14è Festival de Poesia a Sant Cugat per recordar a Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement i també per homenatjar-lo com a poeta principal del festival poètic de Sant Cugat.


QUI ERA JOAN VINYOLI

Joan Vinyoli (il·lustració web Any Vinyoli)Joan Vinyoli va néixer a Barcelona a l’estiu de 1914 i va morir a la mateixa ciutat el 1984. 70 anys dedicats a les lletres i la poesia. 70 anys plens de versos ja que el poeta fou un autor molt prolífic: va editar més de 15 poemaris, publicats des de ben jove, a l’any 1937 fins la seva mort. Va rebre nombrosos premis des del Crítica Serra d’Or, el premi Ciutat de Barcelona, el premi de la Generalitat de Catalunya o el Premi Nacional de Literatura del Ministerio de Cultura el 1985, a títol pòstum. A més, també va destacar en les seves traduccions, especialment d’un poeta molt admirat per ell, Rainer M. Rilke, que el va fer conèixer el gran Carles Riba, que va influir en la seva obra poètica.

Entre la seva obra, destaquem el poemari Tot és ara i res, (1970), que li va fer arribar el reconeixement de la crítica i fou a partir de llavors que va començar a publicar de forma regular, o també el seu Domini Màgic, nom que pren l’exposició central del 14è Festival de Poesia que va acollir la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.


La nit és tota
per nosaltres.
Encén el vi.


AMOR VERS RERE VERS

L’amor és un dels grans temes de la poesia i també ho és per Vinyoli. L’amor com a descobriment, l’amor que ens permet conèixer i aprendre, l’amor apassionat dels amants, l’amor correspost o l’amor impossible… L’amor té moltes cares i Vinyoli sap crear versos per mostrar-les totes.


Un àgil foc se’ns entortolliga

com una serp per tot el cos i fa
de tu i de mi un sol arbre incandescent,
impropi de la terra.

No diré mai, no diré mai l’amor,
perquè l’amor no pot ser dit.
No intentaré – no gosaré – l’amor,
perquè del tot no pot ser assumit.


FRASES QUE MARQUEN
De jove, i per pura casualitat, va llegir una frase que li canviaria la vida: “La poesia no és cosa de sentiments sinó d’experiències”. Segons Joan Vinyoli, aquestes paraules del poeta austríac Rilke, van motivar-lo per escriure poesia.


AMICS EN LA DISTÀNCIA
Barcelona-Roda de Ter: correspondència entre Miquel Martí i Pol i Joan Vinyoli
Miquel Martí i Pol i Joan Vinyoli van ser dos poetes que varen tenir molt en comú. Tant un com l’altre van viure de manera humil i treballadora i tant un com l’altre van tenir una vellesa malalta. Però tots dos van ser exemple de vitalisme i d’una actitud ferma. Potser aquesta semblança els va unir i els va portar a admirar-se mútuament. Així en va queadr constància en el recull de cartes de Barcelona-Roda de Ter: correspondència

 
ELS ESTIU DE JOAN VINYOLI
Santa Coloma de Farners va ser on Joan Vinyoli passà els estius de la seva infantesa i adolescència. Estius que va recordar tota la vida i que són presents en la seva poesia. Encara trobareu el seu rastre per aquest bonic municipi de la Selva. Passegeu per la ruta literària o entreu a la biblioteca municipal. Descobrireu que duu el seu nom.

Trobareu moltes més curiositats a la web joanvinyoli.cat o a la web de l’Any Vinyoli.

Gaudim sense metàfores

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s