Eduard Jener: Un poeta al pati

16 07 2013

Eduard Jener (Foto: Tot Sant Cugat)Fa una setmana, la Biblioteca Central Gabriel Ferrater oferia l’espectacle per adults Per entre els dies. Un recital poètic on s’hi oferien versos de Marin Sorescu, poeta romanès, de la mà de l’actor Jordi Boixaderas acompanyat de la música de Bàrbara Granados. A més, vam tenir la companyia de l’escriptor i prologuista Francesc Parcerisas, recentment guardonat amb el Premi Llibreter, qui va presentar i introduir el recital.

Una setmana després, Eduard Jener, crític literari i bon amic de les biblioteques, ens regala la crònica del recital poètic Per entre els dies: La Pepa porta un poeta al pati, que just avui es publica al Tot Sant Cugat.

I si no hi vau poder assistir, escolteu l’audio de l’espectacle aquí (44′ minuts) o consulteu la pàgina de Facebook de Per entre els dies.

La Pepa porta un poeta al pati, d’Eduard Jener

Trobo la Pepa i em diu: “Coneixes en Marin Sorescu?”. Quina vergonya, penso, a la meva edat i no conec en Marin Sorescu. Però callo amb un somriure als llavis. Somriure sempre queda bé i no cal precisar massa. És clar que no et pots quedar tota l’estona així, amb el somriure als llavis, perquè acabes semblant un babau. “Farem una lectura el dilluns al pati de la Biblioteca. Ja et deixaré una antologia que tinc”. Ella, que és llesta, ja s’ha adonat que no conec en Marin Sorescu.

El que passa és que després del recital i després d’haver llegit l’antologia (per cert, una magnífica edició de Lleonard Muntaner) em sembla que encara no conec en Marin Sorescu. I és que el paio s’escapa entre les neurones com un diable escuat!! A la presentació, feta per l’autor del pròleg Francesc Parcerisas, una intervenció plena d’erudició  i de ganes d’explicar-nos coses per copsar l’autor, en Parcerisas que té cada cop els ulls més brillants i el verb més apassionat, va desapareixent i, a mi m’ho sembla, va sortint en Marin Sorescu.

Hi ha un moment que un pardal treu el caparró enmig de l’heura que hi ha a la paret, darrera d’en Parcerisas, de l’actor Jordi Boixaderas i de l’acordionista Bárbara Granados. Un pardal no es para gairebé mai, els pardals, si tenen una característica és que no paren, amunt i avall, i aquest es para i sembla escoltar. En Parcerisas deixa pas a una noia romanesa, Maria Ailenei, que alguna vegada m’ha servit un cafè en un local proper a la Biblioteca. Aquesta noia, quan llegeix en la seva llengua un poema de l’autor, brilla dins del seu vestit blanc, igual com altres compatriotes seus que han vingut i que saben que avui, finalment!, quan la gent digui romanès no pensarà malament.

I després en Boixaderas deixa anar la seva veu que davalla com un corrent d’aigua bona, potent però acollidora, esplèndida amb els reflexos del sol ponent. Les paraules d’aquest poeta que no conec em semblen de sempre conegudes!! En Boixaderas en sap molt i la Bárbara li fa d’acompanyant i de còmplice aportant, de tant en tant, una mica de Bartok i d’una autora romanesa de la qual, ara mateix, no recordo el nom. Quina meravella, les cadires estan plenes, Marin, les orelles estan obertes, Marin, les ànimes estan a punt, Marin!

“Per entre els dies” és el títol de l’antologia, la traducció és de Corina Oproae i Xavier Montoliu Pauli i el pròleg, com ja he dit, de Francesc Parcerisas. Quan s’acaba l’acte en Gerald Fannon i la Pepa Forn, que són els culpables de la cosa, em diuen: “Què, coneixes ara en Marin Sorescu!”. “Perdonin”, els hi dic, “estic tan fora de mi que no sé qui són vostès. Ja em perdonaran. Passi-ho bé”. I surto cap al carrer a veure si trobo el pardal…

Eduard Jener
Juliol 2013

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s