Racó de Poesia: Francesc Garriga

23 10 2012

Com no podia ser d’altra manera, aquests dies dediquem el Racó de Poesia al flamant Poeta d’Honor 2012 del 12è Festival de Poesia de Sant Cugat, Francesc Garriga Barata.

Francesc Garriga és autor de poemaris com La nit dels peixos, Temps en blanc o els premiats Setembre i Ragtime. El nou Poeta d’Honor 2012 ha estat un poeta de fons i de llarg recorregut. La seva obra va iniciar-se fa molt de temps, compta amb una llarga trajectòria i una vasta experiència. I malgrat haver estat un autor que no ha estat gaire present als mitjans de comunicació, ell i la seva obra compten amb tot el reconeixement i estima de grans i joves poetes i nombrosos amants de la poesia.

La veritat i la mentida
les dues parts iguals d’un tot que se m’amaga.

Fa sol i plou,
les veritats pentinen les mentides
quan neixen les paraules
i miro com s’escorren els silencis
per les esquerdes de la veu,
i vaig de nord a sud, d’oest a est
sense saber com dir-les.

Qui vol paraules en un món de sords?
Francesc Garriga Barata, dins de Ragtime, 2011


QUI ÉS FRANCESC GARRIGA?

Francesc Garriga Barata va néixer al 1932 a Sabadell. Va estudiar Filologia germànica i ha dedicat bona part de la seva vida a la docència. Ha estat professor de literatura, de  música, de llatí, d’història de l’art i altres disciplines. De fet, per les seves aules hi van passar molts alumnes. Alguns d’ells avui són escriptors i poetes ben coneguts, com ara el periodista i escriptor santcugatenc Xavier Bosch, que serà present a la inauguració de la 12a edició del Festival de Poesia. Però també poetes prou coneguts com ara Francesc Fontbona, Joan Fontcuberta o Josep Bracons, entre altres.

Però la seva vocació per les lletres i les humanitats el van dur més enllà de l’ensenyament. Va exercir de crític d’art, va col·laborar en revistes i publicacions com ara l’edició castellana de la revista d’art FMR, però també la revista d’art sabadellenca Riutort, la revista Catalunya o la revista L’Esquirol, entre altres. També va participar en diversos programes culturals de ràdio i de televisió de TV3 i el canal 33, amb el programa Avisa’ns quan arribi el 2000.


MESTRE, PERÒ SOBRETOT, POETA
Tal i com afirma en entrevistes, Francesc Garriga la tasca de professor l’ha absorvit durant molt de temps, i no era senzill compaginar docència i poesia, la seva gran passió. Garriga va iniciar-se amb la poesia de ben jove. Al 1959 va publicar el primer poemari Entre el neguit i el silenci. L’any següent va tornar amb Foc nostre, somni… (1960) i al 1962 arriba Paraules. I no és fins el 1973 que reapareix amb el llibre Paraules cap al tard. Després d’aquest poemari, arriba un llarg silenci. No fou fins el 1990 que el poeta sabadellenc torna a publicar. Aquest cop arriba el poemari Els colors de la nit. En aquest període, la diversitat d’interessos i d’activitats del poeta i del mestre fan esplaiar les publicacions.

Per sort, després de Els colors de la nit, Francesc Garriga es volca més en la poesia i publica amb major freqüència. Apareixen altres títols com Ombres (2000), Temps en blanc (2003) o Camins de serp, fins el darrer Ragtime, publicat el passat 2011 i premiat amb el Cavall Verd 2012, organitzat per l’Assciació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). També ha rebut el Premi López-Picó 1991 per Setembre i la Englantina d’Or als Jocs Florals de Barcelona, amb La nit dels peixos.  


EL POETA SILENCIÓS

Malgrat la seva llarga trajectòria i experiència, el poeta sabadellenc ha estat un poeta silenciós. Ha escrit i publicat, però de manera pausada. Ha tingut diversos interessos i s’ha volcat en diverses activitats,a més de la poesia. Per altra banda, la poesia de Francesc Garriga ha estat sempre independent, pròpia i orginal, perquè no ha seguit modes ni estils predominants. I per últim, ha estat un poeta poc amic de càmeres, les fames i els homenatges. Tot plegat, ha implicat que Garriga sigui un poeta que ha passat una mica desapercebut. No va ser fins la publicació de Els colors de la nit a una gran editorial que va començar a gaudir de major popularitat, malgrat haver demostrar ja anteriorment ser un gran poeta.

Malgrat tot, la seva és una obra ben destacable, amb més de mig segle de recorregut a l’esquena. Francesc Garriga ens deixa no només onze llibres de poesia, també tot un gran estol de deixebles artistes i poetes. I és que Francesc Garriga ha estat poeta i també mestre i mentor d’altres poetes.


LA POESIA DE L’HOME SOBRI QUE ES FA ESTIMAR

Són molts qui admiren al poeta i admiren la seva obra. La poesia de Francesc Garriga és acurada, concisa i sòbria, cerca la paraula justa i evita els detalls innecessaris. En la seva poesia i els seus versos, Francesc Garriga destaca per un estil directe i concís, per dir el màxim de la manera més breu possible i sempre amb musicalitat i ritme. Amb frases com “Escric per treure coses de dins i el fet de publicar-ho vol dir que cadascú pot fer el que vulgui. Algú hi trobarà alegria, altres consol, altres s’hi sentiran identificats… A mi el que em preocupa és ser precís i fer-ho bé.”, el poeta declara obertament la seva opció per dir tot allò què cal, però sense redundàncies ni floritures, fent i refent fins a trobar la paraula adequada. És l’art de depurar el vers.

Però l’estil sobri, no limita a Francesc Garriga. La seva poesia també és capaç de demostra una gran sensibilitat per una banda, i per l’altra, també sap jugar bé amb la ironia i el sarcasme, resultant fins i tot esquerp. El poemari Setembre acaba així: “Sé que he estimat el que he pogut./No ha estat gens fàcil”. Art de depurar del verb

EL POETA MENTOR
Així doncs, Francesc Garriga ha estat un poeta que ha creat bona poesia. Una poesia que transmet la seva visió, que parla d’ell mateix, d’una manera clara i directa. I amb períodes silenciosos que, tal i com diu ell mateix, “Per publicar primer has de tenir coses a dir“. Però el Poeta d’Honor 2012 té, a més, una altra virtut ben remarcable. I és que gràcies als seus versos ha facilitat i ajudat, no només a sumar nous lectors i seguidors de poesia. Gràcies a la seva poesia, al seu saber i al seu treball, Francesc Garriga ha descobert nous i joves poetes.Com dèiem anteriorment, Francesc Garriga ha estat mentor de Ester Xargay, Carles Camps o Manuel Forcano. I tant és així que els seus amics i seguidors li dediquen poemes com aquests:

[…]
Vol semblar esquerp però el guanya la tendresa
Dura i callada dels peixos en la nit.

Francesc Garriga es diu, pinta el silenci

del temps en blanc amb versos curts i savis,
d’un poema molt llarg que va creixent.
Vulguin els déus que tant coneix: hel·lènics
O llatins, donar-li llarga vida: ens calen les paraules i el mestratge
del rondinaire lúcid, de l’amic.
Ferran Garcia


L’encantador
Francesc el pràctic. Home de Déu.
Garriga el breu, no vol la sort,
Barata, de tres o quatre.

Prenyat, creient, desenganyat,
Pentina el gat al pèl del qual
Sovint Déu se li estarrufa
Somrient com dient: … fumem?

I així fumant cova el dolor,
Escanya la por, la fellonia, fumant…
Oh! Comandant, mon comandant!
[…]
Tomàs Arias 


FRANCESC GARRIGA A LES BIBLIOTEQUES
I acabem, oferint-vos una activitat per conèixer millor el Poeta d’Honor! Des de les Biblioteques de Sant Cugat també volem retre homenatge a aquest poeta. I ho fem amb l’exposició Francesc Garriga: Poeta i mestre, que durant el 12è Festival de Poesia, trobareu a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. L’exposició reuneix poemes, records i també objectes personals valuosos com les seves pipes i també una carta escrita pel mateix Salvador Espriu. Veniu a veure-la?

Si voleu més informació sobre Francesc Garriga podeu consultar enllaços com:
Institució de les Lletres Catalanes
Blog del Festival de Poesia 2012
Entrevista del Diari de Sant Cugat al Poeta d’Honor 2012, Francesc Garriga.
Destacat de La Breu Edicions amb comentaris sobre Ragtime i una entrevista amb el poeta, parlant sobre la brevetat i l’art de depurar el vers.
Entrevista al blog Versos.cat

Per madurar el meu vers
Caldria el teu amor
Avui el teu amor
Demà qui ho sap?
tot l’infant que jo sóc
creix als teus ulls
i en la flor del teu ventre fructifica
Francesc Garriga, a Paraules cap al tard (1973)

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s