Enric Casasses

19 09 2012

Enric Casasses ha rebut el darrer Premi Nacional de Literatura 2012, entregat aquest passat mes de juliol per part del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de la Generalitat de Catalunya. Casasses va rebre aquest guardó en reconeixement a la seva obra poètica i la seva trajectòria, que ha contribuït a la innovació de la poesia catalana.

Al Bibliomil li volem dedicar un espai per conèixer-lo més a fons i parlar de la seva obra i descobrir poemes com aquest:

Tens la força de les coses que
cauen amb força, els llamps,
les estrelles, els arbres,
la veritat.
I ets forta com les coses que
pugen amb força,
la mar, els volcans,
els arbres,
la veritat.

Extret de D’equivocar-se així (1997)


QUI ÉS ENRIC CASASSES

“Des dels ’70 i ‘80, Enric Casasses ha contribuït decisivament a renovar i a enriquir el panorama de la lírica catalana contemporània.” És així com el CoNCA argumenta l’elecció d’Enric Casasses com a darrer guanyador del Premi Nacional de Literatura 2012.

Enric Casasses va néixer al 1951 a Barcelona. Fill de pare de Barcelona i mare de l’Escala, va passar la seva infantesa a cavall dels dos municipis i ben envoltat de llibres i poesia. Tant la mare com el pare els agradava la literatura i el pare escrivia poesia. Potser per això la poesia és la seva passió i el nomadisme l’atrau: ha a viscut a Barcelona i a l’Escala, i també a Tenerife, a Menorca, a Montpeller, a Nottingham o a Berlín.

De jove va interessar-se per la cultura més alternativa o “contracultura”. I a finals del Franquisme va publicar els seus dos primers llibres de poesia: La bragueta encallada (1972) i La cosa aquella (1982), sempre en editorials petites i alternatives. És a partir dels anys ’90 que guanya cada vegada més lectors i seguidors.

En la seva vida professional, Casasses ha treballat en diversos àmbits literaris: és poeta i rapsode, traductor, escriptor de prosa i d’articles per premsa i revistes (des de La Vanguardia, la revista musical Enderrock o la revista contracultural Druïda o La Verge peluda) i és estudiós de la literatura catalana del segle XIX i XX. Gràcies al seu coneixement i anàlisi de la literatura, ha contribuït a descobrir nous talents poètics i redescobrir autors catalans poc coneguts com Juli Vallmitjana o Eduard Girbal Jaume. També s’ha atrevit amb el teatre i la música!

Les obres d’Enric Casasses han estat traduïdes al castellà, al gallec i també al francès, a l’alemany, a l’italià i fins i tot al rus. De fet, el seu darrer poemari llueix un títol rus, Bes Nagana, que significa “sense pistola”.


EL POETA DELS MARGES I DE POESIA TRANSGRESSORA

Moltes persones busquen ser etiquetades amb l’adjectiu de transgressores. Hi ha qui el mereix i altres que l’aspiren, però és evident que les propostes de Casasses ho són sense cap dubte. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana el defineix com a un “un dels millors exponents d’un realisme poètic en què es reflecteix tota una promoció de creadors outsiders (…) amb una una riquíssima vena creadora que converteix Casasses en el més paradoxal dels escriptors dels marges”. I de fet, només ens cal revisar la seva bibliografia. Pocs autors gosarien a titular el seu primer poemari La bragueta encallada (1972).

Però Casasses no pretén ser un provocador pel simple fet de ser-ho. És un poeta valent i atrevit perquè és un bon coneixedor i estudiós de moltes tradicions poètiques. Les seves influències són moltes i diverses: des de la poesia medieval i trobadoresca fins als versos lliures més propis de l’actualitat, passant pel Surrealisme, el Dadaisme, el Renaixement, el Barroc o el Romanticisme anglès. I per descomptat, la cultura underground, la psicodèlia i el rock dels ’70, amb ressons de músics com Frank Zappa i escriptors com José Lezama Lima o Timothy Leary. Entre els seus referents catalans hi trobem a Joan Vinyoli o el santcugantenc Gabriel Ferrater, sense oblidar els grans exponents de la literatura catalana, des d’Ausiàs March, Jacint Verdaguer i Joan Maragall fins a Mercè Rodoreda, J.V. Foix i Joan Brossa.

Possiblement, tot aquest saber faci que la seva obra sigui heterogènia, experimental i molt atrevida. A més, Casasses sap utilitzar el llenguatge i la forma per crear una poesia alternativa i diferent. I és que Casasses domina bé la mètrica, però li agrada escriure sense convencions ni lligams, de manera directa i clara. Sovint fa ús d’onomatopeies i fonemes, perquè la seva poesia està feta i escrita per ser recitada i viscuda com una sensació i un sentiment. I les seves metàfores, que són prou entenedores, barregen les coses més quotidianes amb les més extraordinàries i les situacions més extravagants.

Casasses també és transgressor en el contingut. I és que no només ens parla dels temes universals. Casasses també escriu i parla de política, de revolta i de justícia. Per al poeta, el paper de la poesia és i sempre ha estat “disputar la veu als poderosos, als capellans, als experts… i parlar des de la persona individual, sense cap altre interès que el de la veritat.” Potser per aquest motiu trobem poemes com Clac, on ens parla dels diferents mons que separava el mur de Berlín o bé podem trobar el seu nom a llibres com Ningú no ens representa. Poetes emprenyats, un poemari sorgit a l’entorn del moviment 15M amb aportacions de Carles Hac mor, Ester Xargay o Lluís Calvo entre altres, amb poesies crítiques amb l’actual sistema social, econòmic i polític.


LA POESIA ALS ESCENARIS

La poesia és l’art del llenguatge parlat”. Així, de manera directa i senzilla, és com Casasses defineix la poesia. I el poema “és un artefacte lingüístic que és una transcripció d’una cosa parlada.”, on la entonació, la intenció, el ritme, i també el gest, hi donen tot un sentit més ampli.

Així doncs, és ben normal, com dèiem més amunt, que les seves rimes i versos siguin curts i intensos, amb molta força i sonoritat, ideals per a ser recitats. De fet, es diu que abans de publicar res, primer dóna a conèixer els seus versos al públic!

Enric Casasses és un poeta que surt al carrer i puja als escenaris amb propostes i espectacles poètics i musicals. Una de les seves finalitat és fer arribar la poesia a tothom portant la poesia als carrers i a les places. I per això, Casasses és valorat per oferir major rellevància i presència social a la poesia, i de retruc, afavorir que aquest gènere tingui cada dia més lectors, seguidors i sobretot, persones que s’animen a crear noves poesies.


POESIA I MÚSICA

Un bon exemple de la voluntat de mostrar i revifar la poesia dalt dels escenaris, és l’aposta d’Enric Casasses per unir poesia i música. Així ho demostra l’aliança d’Enric Casasses amb un dels músics més polifacètics Pascal Comelade.

I és que el músic de Montpeller i el poeta barceloní han col·laborat en dues ocasions, en el disc La manera més salvatge i N’Ix. Els dos àlbums, editats al 2006 i 2011 respectivament, estan fonamentats en les lletres i poesies de Casasses i musicats amb el toc especial i únic de Pascal Comelade, usant des de baixos i guitarres fins als seus pianos de joguina i trompetes de broma per crear les melodies més rockeres.

Si voleu conèixer més a fons el poeta, els seus poemes i la seva música, os oferim aquests enllaços i us recomanem passar per les biblioteques i consulteu el catàleg! Us sorprendrà!

ENLLAÇOS

Web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de LletrA, on hi trobareu la seva bibliografia, premis, poemes i altres recursos interessants.
Entrevistes a Enric Casasses, fetes per Ada CastellsVilaweb.
Recull de vídeos i audios d’ Enric Casasses i poemes musicats.
Poemes d’Enric Casasses a Magisteri Teatre.
Crònica de la Revista Núvol sobre l’espectacle de Casasses i Comelade (Agost 2012)

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s