Mig pa i un llibre

31 05 2012

Avui al Tot Sant Cugat apareix publicat un article de Dolors Vilarasau, membre d’Amics de Pedra i Sang i responsable del Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, entre moltes altres tasques.

En aquest article, es parla sobre les paraules que l’escriptor Emili Teixidor va pronunciar dins el marc d’activitats Tertúlia amb amics, el passat dimarts 29 de maig.

Vilarasau se suma a la defensa de la importància de la cultura, la lectura i l’educació (i per extensió també les biblioteques!) com a serveis, eines i drets indispensables per a la ciutadania, especialment en contextos com l’actual; i recorda la responsabilitat dels poders públics per garantir aquests drets. Us oferim seguidament el text íntegre. Que el gaudiu!

Mig pa i un llibre

Classe magistral la que va oferir el gran escriptor Emili Teixidor sobre la lectura davant més d’una setantena de persones (les que van poder entrar) el dimarts passat a la Tertúlia amb amics A partir d’un raonament tipus “si veus gent que es prepara i es vesteix per córrer per tal de conservar el cos en forma, igualment necessitem llegir per exercitar la ment”. Va parlar també de la lectura com a “creadora de consciència” social i individual. Ell que ha exercit molts anys de mestre va dir que el millor que pots fer quan un alumne deixa l’escola es recomanar-li un llibre, perquè és com si s’emportés l’escola a casa…

Tot això pensava ahir dimecres en clausurar a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater la temporada d’enguany dels Clubs de Lectura de Teatre que coordino jo mateixa. Llegir teatre i ser espectador de teatre, dues activitats que són actives i no passives, on intentem tenir lectors i espectadors, que a part de fruir amb la lectura adquireixin qualificació artística i consciència crítica davant el que llegeixen o veuen. Llegeixo a la premsa local que a Valldoreix s’han suprimit els Clubs de Lectura per manca de pressupost i em ressona altra vegada la veu de Teixidor dient “les administracions haurien de saber que si invertissin més en cultura i en llibres s’estalviarien bona part del pressupost de Sanitat”. Per això és d’agrair a la Pepa, l’Alba, al Gerald i a tot el magnífic personal de la Biblioteca l’esforç que fan per garantir la continuïtat d’aquests espais pel coneixement i l’esperit.

Mentrestant els Amics de Pedra i Sang ens estem preparant per la vuitena edició del Cicle de les Lectures a la fresca, unes lectures dramatitzades en veu alta fetes a places santcugatenques, amb el privilegi d’uns actors i unes veus excepcionals, tots del planter santcugatenc. Unes lectures que entronquen amb “la paraula viva” maragalliana, aquella que surt del fons del cor.

En aquests moments de crisi econòmica on molta gent necessita aliments per sobreviure, la cultura i els llibres són més necessaris que mai i em venien al cap la transcripció d’unes paraules de Lorca en el discurs d’inauguració de la Biblioteca del seu poble, Fuente Vaqueros (Granada) “yo, si tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle no pediría un pan; sinó medio pan y un libro”. Unes paraules pronunciades fa més de vuitanta anys i que tenen actualment un enorme sentit.


Dolors Vilarasau

Text extret de: Tot Sant Cugat a 31 de maig de 2012


Més informació
sobre Emili Teixidor a:
Cugat.cat: Emili Teixidor: “Hem de fomentar la lectura per una qüestió de salut intel·lectual”
Tot Sant Cugat: Emili Teixidor: “És una vergonya haver de comprar la intel·ligència fora”

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s