90è aniversari de Gabriel Ferrater

Aquest diumenge 20 de maig de 2012, es complien 90 anys del naixement del poeta Gabriel Ferrater.

Si fa un mes, recordàvem la seva mort ara fa 40 anys, durant aquests dies hem pogut seguir i llegir diversos articles i textos a la xarxa i als mitjans de comunicació que recuperen la figura i l’obra d’aquest gran poeta afincat a Sant Cugat.

Entre les diverses propostes, us recomanem Veus baixes. Paper de lletres i versos. Es tracta d’un nou espai web a Internet des d’on es publica una revista digital semestral sobre literatura i especialment, sobre poesia.

El primer número de Veus baixes està dedicat a Gabriel Ferrater. Duu per nom Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater on es defineix al poeta com a “continent literari i intel·lectual de gran magnitud. (…) Ferrater ja és un clàssic i, com a tal, ja no l’esgotarem: el tindrem sempre, ofert perquè el tornem a entendre, com una pàtria.”

Veus baixes és doncs, una publicació electrònica que té la finalitat de ser un espai d’estudi i difusió entorn de la literatura. I dins de la seva primera edició hi trobareu l’obra de Ferrater, però sobretot estudis i crítiques d’altres poetes i literats com Narcís Comadira (que hi col·labora amb textos del seu proper llibre sobre Ferrater, Marques de foc. Els poemes i els dies), Marta Pessarrodona,  i també Salvador Oliva, Dolors Oller, Enric Blanes o Miquel Àngel Llauger, dos dels promotors d’aquesta proposta literària digital.

L’Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater conté 4 parts ben diferenciades. Testimonis és la primera part i hi trobem els textos de Comadira i Pessarrodona, que hi aporten la seva vivència i experiència directa amb el mateix poeta. A la segona part, Documents, s’hi publiquen unes traduccions de Lorca al francès, que Ferrater va fer en la seva adolescència. La tercera part es completa amb una bona selecció de 13 estudis sobre Ferrater i la seva obra. I finalment, la darrera part és una ressenya a càrrec d’Enric Blanes sobre una peça essencial dins de la bibliografia de Gabriel Ferrater: Gabriel Ferrater i Robert Musil: Entre les ciències i les lletres, d’Eduard Bonet.

Per a més informació sobre aquesta nova publicació, us oferim l’article aparegut a la web El Núvol, el digital de cultura i també l’article d’opinió de Biel Barnils, aparegut al web.

Us deixem aquí la seva presentació i us animem a feu una ullada a la nova proposta de Veus baixes!
Endinseu-vos en la poesia de Ferrater!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s