Lluís Calvo

10 05 2012

Avui, al Racó de Poesia el dediquem a Lluís Calvo, veí de Sant Cugat que recentment, Premi Serra d’Or 2012 de Poesia.


QUI ÉS LLUÍS CALVO?

A Sant Cugat del Vallès, en Lluís Calvo és ja una persona coneguda en l’àmbit cultural i poètic de la ciutat. Però Lluís Calvo i la seva poesia van molt més enllà i captiven cada cop a més i més persones. El seu nom és ja un referent per amants de la nova poesia catalana. Sobre ell, diversos crítics literaris han escrit coses com ara:

Un dels poetes més interessants del panorama literari català actual. Un grapat de poemes inquietants que, ara mateix, penso que són de lectura imprescindible”
Sadurní Vergés

“Cal dir més i més, però m’aturo a esperar un altre llibre de Lluís Calvo, sempre recomençat. No és això, al capdavall, l’avantguarda?”
Joan Triadú

“Una sorprenent habilitat per extraure, en els moments més inesperats, reflexions i sentències existencials punyents.”
Rubén Luzón

Lluís Calvo va néixer a Saragossa, però ja de molt petit, va viure a Barcelona. Actualment és veí de Sant Cugat. A més de fer traduccions i ser autor de narracions, és un dels poetes en llengua catalana més destacats del moment. Lluís Calvo, però, es defineix d’una forma més directa i senzilla: “Conec alguns llocs (localitzables o no). He guanyat premis. Des de la finestra veig un monestir. Menjo fruita. Llegeixo coses.”


LA SEVA POESIA

Entre les seves obres publicades hi destaquem el primer poemari del 1987, Veïnatge d’Hores, però també A Contrallum (1989) amb pròleg de Feliu Formosa, La llunyania (1993 i Premi Mercè Bayona de poesia), L’estret de Bering (1997 i Premi Joan Alcover de poesia), El buit i la medusa (2002 i Premi Jocs Florals de Barcelona), Col·lisions (2009 i Premi Octubre de Poesia – Vicenç Andrés Estellés) i el poemari recentment guardonat amb el Premi de Poesia Serra d’Or (2012), Estiula.

Pel que fa a la narrativa, ha publicat llibres com Aconitum (1999), Electra i la carretera (2002) i L’expulsió del paradís (2004). A més, ha escrit assaigs literaris sobre poetes tant importants com Maria Mercè Marçal, Carles Hac Mor, Agustí Bartra o Joan Vinyoli. I no ens oblidem de la seva aportació al municipi! A Sant Cugat, també s’hi coneix la seva empremta com a creador, ja que ha col·laborat amb el tradicional espectacle Pedra i Sang, creant l’obra teatral Miserere.

Coneguts crítics literaris, com el també santcugatenc Sam Abrams, opinen que la seva poesia és moderna i d’avantguarda. Utilitza recursos com la sàtira o la èpica. I escriu versos molt realistes on exposa experiències viscudes. Si heu llegit poesia de Verdaguer, Maragall, Salvat-Papasseit o Vinyoli i Ferrater, els versos de Lluís Calvo us agradaran!


TOT UN DALTABAIX!

Daltabaix poètic és la web de Luís Calvo. En aquest espai virtual a la xarxa no només hi trobareu versos del mateix Lluís Calvo, sinó que també hi podreu llegir versos, poemes i aportacions d’altres poetes coneguts com Narcís Comadira, autor del poema commemoratiu del Dia de la poesia 2012, o Carles Sanuy. A Daltabaix també hi ha espai per a poetes més joves, menys congeuts però no menys destacables. Alguns són Anna Gual, Pau Vadell o Irene Solà, entre d’altres. Un bon web per fomentar i difondre la poesia catalana més actual a la xarxa!


POESIA CIBERNÈTICA

La barreja entre la poesia i els nous mitjans audiovisuals i electrònics és la base del projecte Epímone, creat per Lluís Calvo i Pedro Valdeolmillos. Un nou espai dedicat a noves formes poètiques, usant suports cibernètics incorporant imatges, sons, vídeos i qualsevol altre eina, sense límits ni restriccions. Epímone cerca ser un espai d’intercanvi i trobada per a persones, poetes o no, interessades en aquesta bona combinació.

Si en voleu saber més, entreu a Epímone! Us recomanem experimentar directament amb un parell de poemes: Tant de revês o Caos flor


POESIA D’AVUI: CRÍTICA I COMPROMESA

Per aquells que alguna vegada hagin pensat que la poesia pot estar mancada de compromís o esperit crític, amb Lluís Calvo (i molts més poetes!) us demostren tot el contrari.

Lluís Calvo, juntament amb altres 70 poetes més, van donar suport al moviment ciutadà 15M, organitzant un recital poètic el 19 de maig del 2011 durant les acampades a la cèntrica Plaça Catalunya de Barcelona.

Per tal de recollir i conservar l’aportació poètica a la reivindicació social i política del 15M va sorgir la proposta d’editar les poesies creades dins un recull sota el títol: Ningú no ens representa – Poetes emprenyats. La seva  coordinació i gestió es va fer de manera assembleària, utilitzant les noves tecnologies i els beneficis de la venda dels exemplars es destinen al moviment 15M.

Si voleu saber-ne més coses d’aquest recull poètic i reivindicatiu o bé voleu conèixer els altres poetes que hi participen, trobareu més informació a l’enllaç de l’Editorial Setzevents.

I si us interessa conèixer més a fons la poesia d’aquest santcugatenc, consulteu la web de Lluís Calvo Daltabaix. Hi trobareu tota la seva bibliografia completa, a més de diversos enllaços a comentaris, articles i ressenyes sobre la seva obra. I si passeu per les biblioteques, podreu llegir i gaudir de la seva poesia! Consulteu el catàleg!

Per acabar, un tastet poètic:

Ets badiella que m’uneix,
bessona de miralls,
a la pluja i als arbres.
So i cor,
parella humil del vent,
al socoster verdós
on la pell cavalca com un riu
per fer-se boca en tu,
aram i aurora.
Éreu tu i ella, badant la rella
de l’amor que a cada pam
s’enfonsa, sense tron,
en la saó de l’altre.

Galopen els estels
pel teu cos alatzà,
tenyit de sol i resplendors i mans.
I s’alça el jo, vingut de l’alt atzar
per viure’t, àvid,
amb branques enllaçades com un bosc.
Què n’has de fer del foc i l’aire?
Vine: escolta el so, nua’t al llamp.

I, si mai és fosc, retroba’m:
busca l’ocell darrere el cant.

Poema extret d’Estiula, de Lluís Calvo.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s