Aniversaris literaris

13 12 2011

Avui 13 de desembre, la cultura catalana i l’espanyola estan de festa.

El projecte LletrA de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) celebren la seva creació. LletrA celebra 10 anys com a projecte digital per difondre la literatura catalana a Internet. I la BNE celebra el seu tricentenari d’existència i de treball.

Des de les Biblioteques de Sant Cugat us animem a consultar aquests recursos a través de la xarxa i a participar en les activitats que es programaran. No us ho perdeu!


LLETRA

Què es LletrA?

LletrAés un projecte que sorgeix al 2011, ara fa 10 anys, per iniciativa de la UOC, amb el suport de l’Institut Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes.

Què ofereix LletrA?

LletrAofereix informació i documentació especialitzada en la literatura catalana, adreçada als lectors, professors, estudiants, professionals i, en general, a totes les persones interessades pel llibre i la lectura en català. LletrA s’ha consolidat com una plataforma de referència a la xarxa, on es treballa tant la investigació i l’estudi de la llengua i la literatura catalanes i també l’estudi i les aplicacions de les TIC en aquest camp.

A LletrA hi trobareu doncs, informació detallada i de referència sobre autors, escriptors, poetes i dramaturgs catalans de tots els temps. Biografies i bibliografies, vídeos, enllaços i una pila de recursos per conèixer els protagonistes i les obres més destacades de la literatura catalana. Altres aplicacions destacades de LletrA són Música de poetes, TopobioGrafies de l’exili català i la publicació mensual Argus.


10 anys de LletrA

Per a celebrar aquests 10 anys d’existència i bon treball avui, 13 de desembre, a les 18h al Museu Picasso de Barcelona, LletrA organitza una trobada de celebració amb els impulsors i col·laboradors d’aquest gran projecte digital. En motiu d’aquesta celebració també s’organitzaran altres activitats com els Premis Baldiri Reixac o debats i taules rodones.

BIBLIOTECA NACIONAL D’ESPANYA

Què és la BNE?
La BNE va néixer al 1711, ara fa 300 anys. La seva seu actual és al Palau de Biblioteca i Museus de Madrid. Com a les altres biblioteques, s’hi poden consultar els seus fons. No obstant, es tracta de fons i col·leccions molt especials, com ara monografies del segle XIX, fons i documentació molt més antics amb manuscrits o incunables, revistes i publicacions periòdiques, a més de gravats, fotografies, mapes, dibuixos, i registres sonors i audiovisuals.

Quins objectius té la BNE?

Les biblioteques nacionals són institucions bàsiques per a qualsevol estat i país. La seva missió bàsica és la recopilació, conservació i difusió del coneixement i de tota la producció bibliogràfica d’un país. Per tant, les biblioteques nacionals conserven el nostre patrimoni literari, bibliogràfic i cultural. La BNE és, doncs, la principal biblioteca de l’estat espanyol i a més, la més important de tots els països de parla espanyola, convertint-se així en el primer centre informatiu i documental sobre cultura escrita hispana.

Exposició del Tricentenari

Per commemorar aquest aniversari, la BNE comença amb l’exposició Biblioteca Nacional de España: 300 años haciendo historia. Aquesta exposició es basa en 3 eixos. El primer és l’origen, la història i la trajectòria de la BNE, mostrant part del seu fons i les seves col·leccions. La BNE és també museu bibliogràfic des del 1858. El segon és la tecnologia i la seva evolució, i com ha permès poder conservar i difondre els fons a la ciutadania. I per últim, el darrer eix de l’exposició mostra com es treballa diàriament a la BNE, ja sigui per ampliar i completar les col·leccions, els treballs més tècnicos així com les mesures i solucions per la bona conservació de la informació.

Una bona ocasió per veure de prop incunables, llibres, dibuixos, mapes, fotografíes, partitures, ex libris, cartells… i peces úniques com manuscrits de Leonardo Da Vinci, Beat de Liébana o Petrarca, dibuixos de Velázquez, Goya o Fortuny, gravats de Goya, Dürer, Rembrandt o Picasso i llibres tan especials com l’edició príncep de El Quijote.


Per a més informació
, podeu consultar la nota de premsa, informació sobre l’inici dels actes del Tricentenari, sobre l’exposició, sobre i també el vídeo de presentació del Tricentanari.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s