Premi Cervantes per l’Antipoesia xilena

2 12 2011

El poeta xilè Nicanor Parra ha estat premiat amb el premi més ben valorat i dotat de les lletres hispàniques, el Premi Cervantes.

Aquest 2011, el Ministeri de Cultura espanyol ha guardonat a Nicanor Parra per la seva llarga trajectòria i obra. Parra és el creador i impulsor de l’anomenada antipoesia: la poesia creada a partir de paraules, imatges i un llenguatge quotidià, de carrer i d’allò més habitual. Nicanor Parra és també conegut per haver format part d’un dels trios de poetes més coneguts i estimats, juntament amb Pablo Neruda i Vicente Huidobro.

Veniu a les Biblioteques a descobrir els antipoemes i artefactes!

Nicanor Parra, nascut a Xile al 1914, és germà de la ja desapreguda cantautora Violeta Parra. Els seus estudis el van portar a treballar com a docent i acadèmic de Matemàtiques i Física a Xile, i també als Estats Units i a Anglaterra. Fou al 1951, que va decidir retornar a la seva terra natal i instal·lar-se a Xile definitiment. Durant tota la seva vida va compaginar la docència i la poesia, i va esdevinir una figura imprescindible  de la poesia xilena i sudamericana gràcies a la creació del moviment de l’antipoesia. 

Ja de jove, Nicanor Parra va formar part d’un dels grups de poetes més selectes dels moment. Parra va compartir els seus inicis amb poetes tan coneguts i estimats com Pablo Neruda, Gabriela Mistral, Vicente Huidobro i Gonzalo Rojas. Aquest darrer també premiat amb el Cervantes.

A l’Estat espanyol va fer-se més conegut i popular a partir de l’exposició Artefactes visuals, celebrada  al 2011. S’hi van poder veure 267 artefactes (és a dir, poemes visuals) dins del cicle Homenaje multidisciplinario Antiparra Productions, un espai on el poeta xilè fa una crítica al consumisme i al procés de globalització econòmica mundial. Però la seva obra és molt més extensa.

Entre els llibres de posia destaquen Cancionero sin nombre (1937), el seu primer llibre de poesia, amb moltes influencies de Federico Garcia Lorca. Poemas y antipoemas (1954) és la mostra més important de la seva antipoesia. El poeta diu: “Busco una poesía a base de hechos y no de combinaciones o figuras literarias. Estoy en contra de la forma afectada del lenguaje tradicional poético”. Altres obres destacades són Versos de salón (1962), Obra gruesa (1969), Artefactos (1972), Sermones y prédicas del Cristo de Elqui (1977), Coplas de Navidad (1983), Chistes para desorientar a la polícia/poesia (1983), Hojas de parra (1985), Poemas para combatir la calvicie (1993), Páginas en blanco (2001), Discursos de sobremesa (2006) i Obras completas I & algo + (2006). Una bona antologia per introduir-se a l’obra poètica de Parra pot ser Parranda larga (2010).

Nicanor Parra també fou un home compromès amb el seu país. Al 1988 va implicar-se al Frente Amplio de Intelectuales por el No, que es va constituir amb motiu del plebiscit de reafirmació convocat pel general colpista Pinochet.

Acabem amb un petit text de la seva web personal, que esperem que us agradi!

Nicanor Parra.
17 árboles plantados
6 hijos
7 obras publicadas
Misión cumplida

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del poeta, un article sobre la biografia de Nicanor Parra o les notícies aparegudes al diari El País i al suplement Ara llegim del diari Ara.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s