J.L. Sampedro: Premio Nacional de las Letras

1 12 2011

El reconegut acadèmic i economista Jose Luis Sampedro ha estat guardonat amb el Premio Nacional de las Letras Española 2011.

Aquest premi que otorga el Ministeri de Cultura espanyol és el segon premi més prestigiós de tot l’estat, just després del Premio Cervantes. Jose Luis Sampedro ha estat premiat per la seva trajectòria com a escriptor de novel·les i obres de teatre, entre les que destaquem La sonrisa etrusca (1985), El amante lesbiano (2000) o La Ciencia y la vida (2008). En l’àmbit econòmic, les seves aportacions s’inicien al 1954, compta amb diverses traduccions a altres llengües i la seva darrera obra ha estat Economía humanista. Algo más que cifras (2009).

Veniu a les Biblioteques i descobriu l’economista i l’escriptor! Consulteu el catàleg!

Jose Luis Sampedro, nascut a Barcelona al 1917, és un economista valorat pel seu humanisme i esperit crític. És defensor d’una economia humana i social, al servei de les persones i no de les grans empreses, les fortunes i els mercats. Aposta per un model de desenvolupament social i econòmic sostenible, i per tant, respectuós amb el medi ambient i amb les persones més desafavorides. Creu en l’avenç però no en el creixement desmesurat i el progrés a qualsevol preu. El seu compromís social l’ha dut a implicar-se públicament amb el recent moviment de la Indiganció i el 15M. Ha escrit Reacciona, el llibre que podria ser la continuació del famós llibre Indigneu-vos! d’Stéphane Hessel, pel qual també en va escriure el pròleg). Per aquestes raons, Jose Luis Sampedro ha esdevingut una referència intel·lectual i moral de primer ordre a dins l’Estat Espanyol.

A més, també és un dels escriptors vius més influents actualment en llengua espanyola. La seva llarga trajectòria i qualitat en narrativa i teatre l’avalen. De la mateixa manera que encara l’economia, Sampedro escriu sobre la realitat social. En les primeres novel·les, Sampadro ens situa en entorns urbans i cosmopolites, però en obres com El río que nos lleva ens parla de paratges rurals, però sempre amb un rerefons social, en aquest cas sobre la llibertat i el compromís. Les novel·les més conegudes probablement siguin La sonrisa etrusca o  La vieja sirena, on l’amor, la vida i la tolerància esdevenen allò més important. Altres novel·les més biogràfiques són Monte Sinaí, on exposa la seva vivència en un hospital de Nova York després de patir una greu malaltia coronària o La senda del drago, on deixa ben clar l’amor i la passió per Tenerife, i la preocupació per la preservació de la natura enfront a la cobdícia i l’especulació. Pel que fa a l’assaig, Sampedro ha escrit entre altres, El mercado y la globalización i el recull de conferències Conversaciones con Carlos Taibo sobre política, mercado y convivencia (2006)

Si en voleu saber més, podeu visitar la seva pàgina web on hi trobareu molt informació de les seves obres i també de la seva vida. També us oferim aquesta entrevista del Diario Público.

I si voleu llegir les seves obres, no ho dubteu. Veniu a les Biblioteques, us esperem!

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s