Teatre: Maragall a casa

16 11 2011

Avui us volem recomanar un espectacle teatral que té un escenari ben curiós.

Maragall a casa és un espectacle, emmarcat dins l’Any Maragall, que recupera articles, poemes i correspondència de Joan Maragall. Però potser el més singular i curiós és l’espai on es realitza: la casa-arxiu Joan Maragall, on va viure el poeta català, avui secció de la Biblioteca de Catalunya.

Amb la participació de Dolors Vilarasau en la direcció, l’autoria de Josep Maria Jaumà i la posada en escena per part de l’actor Jep Barceló, Maragall a casa ens mostra les vivències, els somnis i les idees de Maragall tot passejant pel menjador i la residència del poeta. El Club de Lectura de Teatre també us el recomana!

Seguidament us oferim el text introductori de l’espectacle Maragall a casa, elaborat per l’autor Josep Maria Jaumà.

“Els versos, articles, discursos i cartes de Joan Maragall van suposar un canvi de rumb en la literatura, en el pensament i, en general, en la cultura catalana. Ja amb el seu primer recull de poemes i amb els primers articles al ‘Diario de Barcelona’ va aconduir els seus lectors des del floralisme historicista i rural de la Renaixença a la modernitat de la vida quotidiana a ciutat.

Maragall cresqué alhora que creixia l’Eixample barceloní i –atès que l’atzar li oferí aquesta possibilitat– es proposà educar la nova burgesia industrial i comercial que s’hi instal·lava. Va obrir-li horitzons més enllà dels diners i de les ostentacions socials, va fer-li descobrir l’ordre i la bellesa de la natura, el poder de la paraula i de l’art, la força de l’esperit que li permetria enfrontar-se al demà.

El fet que vint anys dedicats gairebé exclusivament a aquest propòsit tinguessin el final tan tràgic del juliol de 1909, degué ser per a ell un cop molt dur. Envellí ràpidament i morí dos anys després.

La data del centenari ha estat una bona ocasió, no tan sols per celebrar l’alta qualitat del que arribà a assolir malgrat els obstacles de l’època, sinó també per comprovar una vegada més la vigència actual del seu pensament i de la seva actitud, enfrontats encara avui a obstacles potser més poderosos dels que li tocà viure. L’home Maragall i la seva obra continuen essent un referent literari, moral i cívic indispensable per a nosaltres, per al país.

Això és el que hem pretès modestament: representar amb un repàs breu, però el més viu possible, la seva vida.”

L’espectacle es pot veure cada dilluns (21h) i cada dimarts (19.30h) fins el 20 de desembre. Descobriu Maragall, i a casa seva!

Per a més informació:
Consulteu la web Maragall a casa, llegiu les notícies al El Periódico de Catalunya, al El Punt Avui o bé l’entrevista a Dolors Vilarasau al Tot Sant Cugat. I qui ho desitgi, també pot fer-hi una visita virtual (recurs per a professorat).

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s